Filozofia definitorie pentru asociație este aceea că patrimoniul național, fie el material sau imaterial, are potențialul de a deveni un motor de reactivare și regenerare comunitară. Mijloacele utilizate sunt multidisciplinare, urmărindu-se obținerea unor strategii personalizate pentru fiecare caz în parte. Impactul se dorește a fi atât de natură materială, de exemplu reabilitarea obiectivelor de patrimoniu și creșterea bunăstării comunității, cât și imaterial în cazul coagulării mediului social și al conservării patrimoniului invizibil.

Asociația Locus are o compoziție diversă, atât din punct de vedere profesional (studenți și absolvenți de arhitectură, economiști, IT-iști, jurnaliști, specialiști în marketing și comunicare, colaboratori artiști, ingineri, istorici etc), cât și ca vârstă (de la sub 18 ani la pensionari) și ca domiciliu (Timișoara, București, Cluj-Napoca, Londra, membrii ai comunității locale din Băile Herculane etc.), reflectând interesul pe care îl prezintă Băile Herculane pentru diferite categorii de populație, la nivel național și chiar internațional.